Over Kunst

Start
copyright
disclaimer

Kunstkwadraat is een groep kunstenaars waaruit de harde kern gevormd wordt door Margo Angenent en Paul Janssen.

Vanuit de overtuiging dat de tijden, waarin het voor een enkele kunstenaar nog mogelijk was om in de kunst de eigentijdse maatschappij te weerspiegelen, voorbij zijn, hebben ze besloten tot samenwerking. En wel op drie gebieden:

grafiek, keramiek en glas

Met grafiek probeert Paul Janssen de complexiteit en de gelaagdheid van de maatschappij weer te geven. Aanvankelijk gebeurde dit door etsen te combineren met een eigen ontwikkelde techniek, waarbij met behulp van karton gedrukt wordt. In een later stadium werden stukken karton die eerst gebruikt waren om te drukken op de ets geplakt.
Tijdens de Welt Messe in Hannover leerde Paul de fotograaf Manfred Zimmermann kennen die al veel onderscheidingen ontving. Tijdens het uitwisselen van ideeŽn over elkaars werk ontstond het idee om te drukken op de fotoís van Manfred. Na veel experimenteren bleek de enige bevredigende manier het drukken met kartondruk. Er ontstonden resultaten waarbij het niet steeds meer mogelijk was om aan te geven wat foto en wat druk was. De kleuren van de fotoís toverden hele tere lichte kleuren op de afdrukken.
Tegelijkertijd was Paul bezig met keramiek.. Hij maakt min of meer abstracte plastieken die in een Anagama-over met houtvuur gestookt worden bij 1300 graden celcius. Het shino glazuur en de as vormen een spel van kleuren die onwillekeurig doet denken aan de doorschijnende kleuren op de fotoís. 
Om grafiek en keramiek nog dichter bij elkaar te brengen experimenteren Paul en Margo met het drukken op de keramiek.
Beiden hebben besloten tot samenwerking. Hierbij zal de nadruk liggen op het wij-gevoel dat hoort bij het waterman tijdperk waarin wij leven.

 

© 2003 Aduograf BV    |   Disclaimer   |   copyright   |   info@aduograf.nl   |   home